Co lepiej kupić – wyciskarkę czy sokowirówkę?

W dzisiejszych czasach coraz mocniejszy jest nacisk na zdrowe odżywianie i sportowy tryb życia. Wiele osób zastanawia się nad wprowadzeniem do swojej codziennej diety soków z owoców i warzyw, a co za tym idzie nad zakupem odpowiedniego urządzenia, które pozwoli na przygotowanie jak najlepszego napoju.

Tutaj pojawia się więc pytanie, co kupić- tradycyjna sokowirówkę czy też może wyciskarkę? Porównajmy więc oba urządzenia, tak aby ułatwić wybór i zakup odpowiedniego modelu. Sokowirówki to urządzenia wyposażone w specjalne sito, wibrujące dookoła, na ściankach którego umieszczone są specjalne mikrootwory. Na dnie sokowirówki zostały umieszczone specjalne noże do cięcia składników, które wrzucany do otworu.

Sokowirówka pracuje na bardzo wysokich obrotach silnika, a ich liczba sięga od 6 do 12 tysięcy na minutę, w zależności jaki model sokowirówki wybierzemy. W trakcie takiej pracy, w środku powstaje siła odśrodkowa, więc surowiec zostaje osadzony na sicie i w ten sposób zostaje wydobyty sok. Jednak taki proces powoduje utratę najcenniejszych składników, w tym minerały, witaminy i enzymy, które się utleniają pod wpływem napowietrzenia i wysokiej temperatury wytworzonej przez pracę silnika na tak wysokich obrotach. Sokowirówka ma także ograniczone możliwości jeśli chodzi o wytworzenie soku z ziół, warzyw liściastych czy nasion, ponieważ nie maja możliwości technicznej wyciśnięcia z nich soku.

różnica między wyciskarką, a sokowirówką Wyciskarki działają na innej zasadzie, podstawowa różnica między nimi jest w pracy silnika- wyciskarki to urządzenia wolnoobrotowe, które są technologicznie inaczej opracowane do wyciskania soków. Wyciskarka głównie miażdży i następnie tłoczy składniki soku, co następuje w kilku etapach. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu wałka ślimakowego, którego obroty są na poziomie od 40 do 120 na minutę, co stanowi olbrzymią różnicę w porównaniu do sokowirówek. Jednak dzięki takiemu rozwiązaniu wytwarzany sok nie jest napowietrzony ani nagrzany, więc zachowuje więcej swoich naturalnych właściwości. Również postać soku jest inna, napój jest bardziej klarowny, praktycznie nie ma piany i zazwyczaj jest dużo gęstszy.