Zalety świeżo wyciskanych soków

Soki owocowe cieszą się ogromnym zainteresowaniem – są smaczne i zdrowe, dostarczają wielu cennych witamin, minerałów, a także błonnika.

Soki warto spożywać przez cały rok, nietrudno jednak zauważyć, że wzrost zainteresowania sokami wzrasta w okresie letnim – w okresie upałów wzrasta pragnienie, konieczne staje się więc odpowiednie nawodnienie organizmu, a soki nie tylko nawadniają, ale także dostarczają wielu cennych składników.

Co zyska twoje ciało po spożyciu soku?

Soki owocowe i warzywne są nie tylko bardzo zdrowe, ale przede wszystkim dostarczają wielu cennych składników odżywczych, przede wszystkim minerałów, witamin, enzymów, a także kwasów tłuszczowych, węglowodanów, białek i innych składników. Soki pozwalają nam odbudować niedobory witamin i minerałów, a tym samym usprawnić pracę organizmu.

Soki są lekkostrawne, dzięki płynnej postaci wchłaniają się bardzo szybko i nie obciążają nadmiernie układu pokarmowego, co bez wątpienia daje im przewagę nad innymi produktami spożywczymi.

Potrawy gotowane, smażone lub duszone tracą część składników odżywczych podczas przygotowywania posiłku, dłużej trwa także ich trawienie.

Soki stanowią natomiast skoncentrowane źródło cennych wartości odżywczych, dlatego też śmiało można porównać je z suplementami diety. Zamiast kilku świeżych owoców wystarczy wypić szklankę soku, najlepiej świeżo wyciśniętego.

Witaminy w wyciskanych sokach

Zaletą soków jest także to, że doskonale zaspokajają głód, co ważne przede wszystkim podczas stosowania diety, może być także alternatywą posiłków w przypadku wielu chorób. Ponadto soki owocowe wzmacniają układ immunologiczny, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, a dzięki optymalnej zawartości antyoksydantów opóźniają także procesy starzenia się. Wspierają także osoby dbające o linię.

Wybieraj soki świeżo wyciskane

Niepodważalny jest fakt, że soki są zdrowe i warto je pić każdego dnia.

Warto jednak pamiętać, że bardzo ważne jest to, jaki sok trafia do naszych szklanek – najlepszym rozwiązaniem są świeżo wyciskane soki, przygotowywane w zaciszu własnego domu, które posiadają optymalną ilość cennych wartości odżywczych, poza tym bardziej świeże i z całą pewnością smaczniejsze.

Soki dostępne w sklepach, z wyłączeniem soków jednodniowych, wyciskanych na bieżąco, poddawane są pasteryzacji, w której wyniku ginie wiele witamin, minerałów i enzymów. Warto pamiętać, że soki klarowane, pozbawione resztek miąższu owocowego, mają także mało błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zdecydowanie lepsze pod względem wartości odżywczych są soki wyciskane w domu.

Dodatkową zaletą domowych soków jest to, że wiemy, jaki jest ich faktyczny skład, znamy również pochodzenie owoców.

Soki to doskonała propozycja dla dzieci, które często odmawiają spożywania świeżych owoców i warzyw.