Przegląd zalet wyciskanych soków

Gdy zadajemy sobie pytanie o to, dlaczego warto sięgać po soki z wyciskarki, zazwyczaj intuicyjnie odpowiadamy, że dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że mówimy o rozwiązaniach zdrowych.

Co jednak oznacza to w praktyce? Mówiąc o ich walorach w pierwszej kolejności wskazuje się na charakterystyczne dla nich działanie oczyszczające. Surowe soki nie mają w swoim składzie błonnika, a tym samym charakterystyczne staje się dla nich działanie przeczyszczające. Dzięki temu ich picie sprawia, że z organizmu możemy relatywnie szybko wyeliminować substancje toksyczne, które stanowią dla nas szczególnie duże zagrożenie. Proces detoksykacji nie pozostaje również bez wpływu na stan naszego umysłu, a wiele osób zwraca uwagę na to, że przyczynia się również do widocznej poprawy ich nastroju.

Oczyszczanie pozwala także na usprawnienie procesów metabolicznych, jeśli więc już po jego zakończeniu zastanowimy się nad przemyślaną dietą, będziemy bardziej odporni na ryzyko wystąpienia nadwagi. Inną ogromną zaletą soków z wyciskanych owoców jest to, że dostarczają nam energii do życia. O zielonych roślinach nie bez przyczyny mówi się przecież jako o nośnikach „zielonej siły”, a przecież nasze ciało również może korzystać z jej dobroczynnego wpływu. Inną zaletą soków ze świeżych owoców jest to, że znakomicie sprawdzają się one jako przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze znajdują się nie tylko w owocach, ale również w warzywach i ziołach, a nazwa ta jest stosowana na określenie substancji przeciwdziałających powstawaniu wolnych rodników przyczyniających się nie tylko do niszczenia, ale i do przyspieszenia procesu starzenia się komórek.

czy warto pić wyciskane soki? Od niedawna mówi się również o tym, że wolne rodniki mogą przyczyniać się do szybszego postępu choroby nowotworowej. Warto mieć na uwadze również to, że w sokach ze świeżych warzyw i owocach znajdują się cukry naturalne. Cukry te trafiają do naszego organizmu w towarzystwie imponującej ilości witamin oraz składników mineralnych i enzymów, a więc tych elementów, których nie jesteśmy w stanie znaleźć w cukrze rafinowanym. Cukry naturalne są zdecydowanie zdrowsze, a jednocześnie dostarczają tyle samo energii co ciastka, cukierki oraz różnego rodzaju napoje gazowane. Jednocześnie są wolne od dodatkowych substancji chemicznych, które stają się obciążeniem dla naszego organizmu.