5 Przepisów na soki z dużą dawką witaminy C do zapobiegania rakowi

Jak zapewne wiesz, witamina C może zapewnić wiele różnych korzyści. Zazwyczaj pomarańcze są pierwszym pokarmem, który przychodzi do głowy, gdy myślisz o witaminie C, ale istnieje wiele innych źródeł.

Podczas gdy możesz już być świadomy, że witamina C może pomóc poprawić swój układ odpornościowy i zapewnić wzrost energii, istnieją inne potencjalne korzyści z uzyskania więcej tej witaminy w diecie. Okazuje się, że wysokie dawki witaminy C mogą być w stanie pomóc w leczeniu raka.

Witamina C jest antyoksydantem

Od wielu lat uważa się, że antyoksydanty zawarte w witaminie C mogą zapobiegać, a nawet opóźniać niektóre rodzaje uszkodzeń komórek. Zgodnie z niektórymi ostatnimi badaniami, zamiast chronić ważne komórki, witamina C może pomóc zabić komórki nowotworowe - lub przynajmniej osłabić wzrost raka.

Po wchłonięciu witaminy C, część witaminy zwanej kwasem askorbinowym, jest utleniana i przekształcana w związek zwany kwasem dehydro-askorbinowym (DHA). Kiedy organizm otrzymuje to DHA, komórki rakowe starają się przekształcić DHA z powrotem w kwas askorbinowy. Komórki rakowe nie są w stanie tego zrobić, więc ostatecznie wymierają.

Bioflawonoidy promują zdrowe komórki

Chociaż witamina C może nie chronić bezpośrednio komórek, bioflawonoidy są kofaktorami, które są niezbędne do promowania zdrowych komórek. Bioflawonoidy, które są również czasami nazywane witaminą P, są rodzajem przeciwutleniacza występującego w wielu z tych samych produktów spożywczych, które zawierają witaminę C. Jest to piękno tego, jak Natura pakuje owoce i warzywa ze składnikami odżywczymi, które współpracują ze sobą synergicznie.

Badania pokazują, że bioflawonoidy mogą wspierać tworzenie się zdrowych komórek, jednocześnie hamując wzrost niezdrowych komórek - w tym komórek nowotworowych.

Jaki pokarm zawiera witaminę C i bioflawonoidy?

Ogólnie rzecz biorąc, owoce i warzywa stanowią najlepszy sposób na uzyskanie większej ilości witaminy C i bioflawonoidów. To tylko krótka lista takich produktów spożywczych, które możesz włączyć do swojej diety:

  • Czerwona papryka
  • Truskawki i wszystkie jagody/porzeczki
  • Granaty
  • Guawa
  • Kiwi
  • Winogrona
  • Mango
  • Papayas
  • Pomidory
  • Ciemnozielone warzywa
  • Brokuł
  • Brukselskie kiełki
  • Szpinak czosnkowy

Wraz z wszystkimi wymienionymi produktami większość owoców cytrusowych zawiera zdrowe dawki witaminy C i bioflawonoidów. Należą do nich pomarańcze, cytryny, limonki, a nawet brzoskwinie.

Pięć receptur soku o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy

Czy szukasz sposobu, aby dodać więcej tych produktów do swojej diety? Spróbuj soku. Używanie świeżych owoców i warzyw do produkcji własnego soku jest jednym z najprostszych sposobów, aby dać swojemu organizmowi więcej witamin i minerałów. Ponadto, jedzenie surowych produktów gwarantuje, że nie przegapisz żadnej z tych substancji odżywczych.

Oto pięć przepisów na soki, które możesz wykorzystać, aby uwzględnić niektóre z wymienionych produktów. Ty możesz także używać blender robić smoothies z te przepisami.

1. Brokuły i szpinakowy sok/Smoothie

  • ½ główki brokułów
  • Garść szpinaku
  • 1 ogórek
  • 2 kubki zielonych winogron
  • ½ cytryny
  • 1-calowy świeży korzeń imbiru (opcjonalnie)

2. Sok cytrusowy

  • 1 grejpfrut
  • 2 pomarańcze
  • 1 limonka

3. Truskawka i Papaya Smoothie

  • 10-12 truskawek
  • ½ papaya
  • 1 filiżanka kefiru

4. Zielony sok

  • 6-8 dużych liści jarmużu
  • 4-6 żeberka selera
  • 1 ogórek
  • 2 zielone jabłka ½ cytryny

5. Sok pieprzowy Bell Pepper

  • 2-3 czerwona/żółta papryka (usunąć nasiona)
  • 2 duże marchewki
  • 2 pomarańcze
  • ½ cytryny
  • 1-calowy świeży korzeń imbiru

Dla wszystkich tych przepisów, po prostu umieścić wszystkie składniki przez sokowirówkę. Dodając pomarańcze, należy najpierw obrać owoce. Skórkę cytrynową można pozostawić na niej, jeśli używa się organicznych produktów.

Wypróbuj każdy z tych przepisów. Posiadanie różnych produktów pomoże Ci uzyskać więcej witamin i minerałów.

Chociaż potrzeba więcej badań, aby w pełni zweryfikować, czy witamina C i bioflawonoidy mogą pomóc w zabiciu raka, objawy są obiecujące; choć istnieje wiele dodatkowych korzyści z dodawania tych składników odżywczych do diety, więc wyjmij swoją sokowirówkę!