Wszyscy wiedzą, jak ważne są warzywa dla zdrowej i zrównoważonej diety. Powszechnie wiadomo, że dieta niska w warzywach i wysoka w niezdrowych alternatywach może mieć bardzo szkodliwy wpływ na nasze zdrowie, w tym na przyrost masy ciała, choroby i zły stan układu krążenia. Dlatego tak ważne jest, aby mieć pewność, że z dnia na dzień otrzymujesz wystarczającą ilość warzyw.
Warzywa są jednym z najlepszych źródeł składników odżywczych i minerałów, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania. Jednak nie wszystkie warzywa są równe. Każde z warzyw jest inne, jeśli chodzi o to, w jakich składnikach mineralnych i odżywczych jest najbardziej bogate. Istotne jest, aby jeść różne warzywa, aby móc czerpać z nich korzyści.
Oto wszystko, co musisz wiedzieć o tym, dlaczego powinieneś jeść więcej warzyw.
Korzyści z warzyw
Ze względu na różnorodność sposobów, w jaki można spożywać warzywa, powinno być łatwo włączyć je do diety. Minerały i składniki odżywcze, w których są bogate, powinny być wskaźnikiem ich znaczenia dla Twojego zdrowia. Jeśli nadal jesteś na płocie, czytaj dalej, aby uzyskać więcej korzyści z jedzenia większej ilości warzyw.
Błonnik
Warzywa są nieocenionym źródłem błonnika dla organizmu. Większość ludzi kojarzy większe spożycie błonnika ze zdrowszymi jelitami, ale sięga ono znacznie głębiej. Błonnik pomaga w trawieniu, co pomaga naszemu organizmowi uzyskać najwięcej składników odżywczych z pożywienia.
Udowodniono, że włókna pomagają w utracie wagi. Zapewnienie, że dieta zawiera żywność o wysokiej zawartości błonnika może pomóc w zrzuceniu nadmiaru wagi. Nie tylko to, ale błonnik został powiązany z obniżonym poziomem cholesterolu w tych, którzy cierpią z powodu złego stanu zdrowia układu krążenia.
Warzywa są bogate w potas
Większość ludzi kojarzy potas z bananami, i to nie bez powodu, ponieważ żółty owoc jest klockowaty i pełen potasu. Jednak warzywa takie jak słodkie ziemniaki, szpinak i buraki zawierają więcej potasu niż banany. Nawet jeśli zazwyczaj nie są one za niego uznawane.
Potas odgrywa istotną rolę w utrzymaniu naszego ogólnego zdrowia i występuje w prawie każdej części ciała. Można podziękować potasowi za to, że wspomaga funkcje organizmu, takie jak skurcze mięśni, transmisje nerwowe oraz zapewnia pracę serca i nerek.
Bez potasu, twoje ciało w końcu nie byłoby w stanie funkcjonować prawidłowo. Utrzymuj go w stanie odżywczym, dodając więcej warzyw do swojej diety.
Przeciwutleniacze można znaleźć w warzywach.
Przeciwutleniacze są powodem, dla którego nasze ciała mogą zwalczać toksyny, które przyjmujemy. Wolne rodniki to szkodliwe toksyny, które przyjmujemy na co dzień. Pozostawione bez kontroli, toksyny te mogą powodować choroby i mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.
Przeciwutleniacze, takie jak witamina C, są niezbędne, jeśli chodzi o eliminowanie wolnych rodników z naszego organizmu. Jedzenie warzyw bogatych w przeciwutleniacze jest sposobem na pomoc naszemu organizmowi w jego ciągłej walce z wolnymi rodnikami. Karczoch, buraki, jarmuż i szpinak to warzywa, które są pełne przeciwutleniaczy, więc pamiętaj, aby układać je na talerzu.
Zapobieganie rakowi
Początkowo uważano, że ogólne spożycie owoców i warzyw wystarczy, aby zapobiec wszelkim rodzajom raka. Jednakże dalsze badania wykazały, że spożywanie określonych owoców i warzyw było związane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia określonych rodzajów nowotworów. Z przeprowadzonych badań:
"Było znaczne zmniejszenie raka piersi u kobiet, które jadły wyższe dawki jabłek, bananów, winogron i kukurydzy w okresie dojrzewania, a także pomarańczy i jarmużu we wczesnym okresie dorosłości".
Badania te stanowią ważny przełom w dziedzinie badań nad rakiem. Pokazują one, jak skuteczna w zapobieganiu nowotworom jest zdrowa dieta, bogata w owoce i warzywa. Dalsze badania pozwolą nam dogłębniej przyjrzeć się temu powiązaniu, ale obecne wyniki są bardzo obiecujące.
Wniosek: Powinieneś jeść więcej warzyw
Prawda jest taka, że większość Amerykanów nie je wystarczająco dużo owoców i warzyw, pomimo wiedzy na temat ich wartości odżywczych. Większość warzyw jest nie tylko smaczna, niskokaloryczna i zdrowa, ale również wygodna. Jeśli nie jesteś w stanie spożywać zalecanej ilości warzyw dziennie, zastanów się nad sokiem.
Sokowanie pozwala łatwo zwiększyć spożycie owoców i warzyw. Możesz nawet sokować w domu! Chwytanie butelki w drodze do pracy nigdy nie było łatwiejsze. Nawet jeśli zdecydujesz, że sok nie jest dla Ciebie, ważne jest, abyś zjadł wystarczającą ilość warzyw. Twoje ciało na pewno ci podziękuje!