Jak sokowanie tych 20 produktów spożywczych może zapobiec lub odwrócić cukrzycę typu 2
13 stycznia 2021 Zdrowe wyciskane soki
Cukrzyca typu 2 jest spowodowana latami wadliwego odżywiania się. Zacznij uwzględniać w swojej diecie wiele świeżych pokarmów roślinnych i doprowadzić go pod kontrolą, może nawet odwrócić go.
Zrozumieć Diabetes Mellitus
Lekarze często używają pełnego terminu "Diabetes Mellitus" zamiast samego "cukrzycy", aby odróżnić to zaburzenie od "Diabetes Insipidus", która jest kolejną rzadką chorobą nie wpływającą na poziom cukru we krwi.
Istnieją dwa rodzaje cukrzycy:
Typ I: Znana jako cukrzyca młodzieńcza, występuje, gdy trzustka nie produkuje odpowiedniej ilości insuliny. Insulina jest hormonem używanym przez organizm do wytwarzania cukru we krwi (glukozy) dostępnego dla komórek.
Najnowsze dowody zgłoszone przez Uniwersytet Johna Hopkinsa sugerują, że spożywanie produktów mlecznych przez wrażliwe dzieci powoduje, że komórki odpornościowe reagują z nadmierną agresywnością na antygeny w mleku krowim. Antygeny te mogą przyczepiać się do komórek w trzustce. Po przyczepieniu się, antygeny są atakowane przez komórki odpornościowe, które w procesie tym niszczą zarówno antygeny jak i komórki trzustki, które produkują insulinę. Większość osób cierpiących na cukrzycę typu I rozwija tę chorobę przed 30 rokiem życia.
Typ II: Najczęstsza postać cukrzycy, zwykle występuje w wieku dorosłym u osób powyżej czterdziestego roku życia, ale w tych dniach liczba wiekowa jest coraz mniejsza. Dla większości chorych na cukrzycę dorosłych trzustka produkuje więcej insuliny niż jest to konieczne, przynajmniej we wczesnym stadium choroby.
Tłuszcz spożywczy i cholesterol przenikają do krwi i blokują insulinę przed udostępnieniem komórkom glukozy. Gdy nieporządek kontynuuje, trzustka osłabia, i produkcja insulina zmniejsza się until insulin iniekcje mogą przepisywać.
Ciągłe przejadanie się przez lata niewłaściwych rodzajów pokarmów jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju cukrzycy typu II. Nadmierne objadanie się (lub łaknienie) powoduje oporność na insulinę. Osoby te potrzebują bardzo dużych ilości insuliny, aby utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Objawy cukrzycy typu Mellitus
Typ I: U osób z cukrzycą typu I objawy często zaczynają się nagle i dramatycznie. Początkowe objawy obejmują nadmierne pragnienie i oddawanie moczu, utratę masy ciała, nudności, wymioty, zmęczenie, a szczególnie u dzieci - ból brzucha. Oddech staje się głęboki i gwałtowny, gdy organizm próbuje skorygować kwasowość krwi. Bez leczenia, choroba ta może doprowadzić do śpiączki i śmierci, czasami w ciągu kilku godzin.
Typ II: Osoby cierpiące na cukrzycę typu II mogą nie mieć żadnych objawów przez lata lub dekady, zanim zostaną zdiagnozowane. Zwiększone oddawanie moczu i pragnienie są początkowo łagodne i stopniowo pogarszają się. Ostatecznie osoba ta czuje się bardzo zmęczona, może rozwinąć się niewyraźne widzenie i stać się odwodniona.
U niektórych chorych na cukrzycę typu II poziom cukru we wczesnym stadium może być nienormalnie niski, ponieważ jest on zdiagnozowany jako hipoglikemia.
Przy niekontrolowanym wzroście poziom cukru we krwi może być bardzo wysoki, co może prowadzić do znacznego odwodnienia, co z kolei może prowadzić do dezorientacji psychicznej, senności i napadów drgawek.
Dwa rodzaje cukrzycy mają podobne objawy, do których należą: przewlekłe pragnienie, nadmierne oddawanie moczu, nadmierny głód, marnowanie mięśni, utrata masy ciała, zmęczenie, suchość skóry, swędzenie, wysypki, drętwienie, mrowienie rąk i stóp, zwyrodnienie naczyń krwionośnych, miażdżyca, choroby serca, retinopatia, utrata wzroku, choroby nerek i gangrena, z powodu słabego krążenia.
Przyczyny cukrzycy Mellitus
Jedną z głównych przyczyn cukrzycy typu II, jak wspomniano powyżej, jest ciągłe objadanie się. Inne czynniki ryzyka, które mogą zwiększać szanse na zachorowanie na cukrzycę:
- Zła dieta o wysokiej zawartości węglowodanów, tłuszczów i białek Otyłość - ze względu na zwiększoną ilość tłuszczu w organizmie insulina może nie funkcjonować prawidłowo Zakażenie wirusowe, jak np. wirus Coxsackie B, który może zainfekować trzustkę, upośledzając uwalnianie insuliny Stres emocjonalny - nadmierny i długotrwały żal, niepokój, stres i zmartwienia mogą zmienić poziom cukru we krwi, prowadząc do cukrzycy Palenie tytoniu - osoby palące w łańcuchu są bardzo podatne na rozwój cukrzycy.
Propozycje dietetyczne/sugestie dotyczące stylu życia
Osoby cierpiące na cukrzycę muszą dostosować swoje spożycie żywności, aktywność fizyczną i niektóre używają leków do kontrolowania poziomu cukru we krwi. Celem jest utrzymanie ich poziom cukru we krwi w normalnym zakresie, tak dalece jak to możliwe, aby uniknąć komplikacji.
Zarządzanie dietą jest bardzo ważne u osób z obu rodzajów cukrzycy. Ogólnie rzecz biorąc, chorzy na cukrzycę powinni ją wyeliminować:
- Wyrafinowany cukier Biała mąka i biały ryż Ziarna, które mają gluten Komercyjnie wychowane mleko krowie Wszystkie przetworzone produkty spożywcze
Co powinni zrobić:
- Jeść więcej żywności, która pomaga w ich kondycji (patrz poniżej) Jeść posiłki zgodnie z regularnym harmonogramem Ćwiczenia codziennie
Sugerowane jedzenie:
- Świeże, surowe owoce i warzywa Pokarmy bogate w chlorofil: trawa pszenna, jęczmienna, spirulina, chlorella Olej leczniczy
Poniżej znajduje się dokument, w którym 6 osób z cukrzycą zostało poproszonych o zmianę diety i stylu życia. Wyniki były niesamowite, dowodząc, że cukrzyca (szczególnie typ 2) może zostać odwrócona.
Zalecane produkty lecznicze dla odwrócenia cukrzycy
Niektóre z tych pokarmów mają właściwości insulinopodobne i powinny być regularnie włączane do diety cukrzycowej, różnicując je w miarę możliwości w diecie:
Marchew jest dobrym regulatorem krwi, a także pomaga w problemach z oczami u diabetyków. Sok z zielonym jabłkiem (nie czerwonym), który pomaga obniżyć poziom cukru. Następnie należy dodać inne zielone warzywa. Staraj się jeść więcej zielonych warzyw, ponieważ to one najlepiej pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi. Gorzkie melony, ogórki i okra mają właściwości insulinopodobne do tych, które sprawiają, że nadają się do jedzenia również w tym stanie.
Kliknij na poszczególne owoce lub warzywa, aby dowiedzieć się więcej, jakie są ich zalety zdrowotne i w jaki sposób pomagają obniżyć poziom cukru.
Kilka Sugerowanych Kombajnów (pomiar na jedną porcję):
- 3 marchewki + 2 zielone jabłka + 1 koper włoski + 8 batonów szparagów + 1 cal imbiru (opcjonalnie)
- 2 zielone jabłka + 1 goryczka + 4-6 żeberek selera + 1 zielony pieprz + ½ cytryny 2 zielone jabłka + 6-8 żeberek selera + pęczek szpinaku + pęczek kolendry + plaster cytryny + 1-calowy imbir (nieobowiązkowo)
- 2 zielone jabłka + 2 gujawa lub 1 grejpfrut 2 zielone jabłka + 8-10 liści jarmużu + 1 ogórek + plaster cytryny (nieobowiązkowo) 2 zielone jabłka + 6 liści selera + ½ cytryny (nieobowiązkowo)
- 2 zielone jabłka + ½ pęczka rzeżuchy + 1 koper włoski + plaster cytryny 1 marchewka + ½ koperku włoskiego + 2 żeberka selera + 1 słodki ziemniak
Dowiedz się, jak robić świetnie smakujące zielone soki.