Sok pozwala na zwiększenie poziomu minerałów i witamin w organizmie dzięki wszystkim zdrowym składnikom, które zawiera sok. Możesz nawet podnieść swój poziom wapnia bez konieczności sięgania po karton mleka.
Większość Amerykanów nie otrzymuje wystarczającej ilości wapnia w ciągu dnia, ale nie jest to tylko produkt uboczny nabiału. Prawdopodobnie w Twojej kuchni znajduje się teraz garść owoców i warzyw zawierających wapń.
Powodem, dla którego wapń jest tak ważny dla Twojego ogólnego zdrowia jest to, że wspomaga zdrowe zęby i kości. Twoje zęby i kości są mieszanką wapnia, kolagenu, i aby utrzymać je w dobrej kondycji, musisz zwiększyć spożycie wapnia.
Twoje kości są wykonane z wapnia i są silniejsze z tego powodu. Ale są one również magazynem dla wapnia. Czy wiesz, że 99% wapnia w twoim organizmie znajduje się w kościach i zębach? Pozostałe 1% jest we krwi.
Wapń pomaga również w ruchu mięśni i przyczynia się do zdrowego układu nerwowego. Osteoporoza i kruche kości są tym, na co musisz czekać, gdy nie dostajesz wystarczającej ilości wapnia, co jest szczególnie ważne dla kobiet po menopauzie, które są już bardziej narażone na utratę kości.
Dorosła osoba potrzebuje 1000 miligramów wapnia na dzień
Dorośli powinni spożywać co najmniej 1000 mg wapnia dziennie, co może wydawać się trudne. W rzeczywistości trudno jest uzyskać taką ilość wapnia z typowych owoców i jagód, których używasz do produkcji soków.
W rzeczywistości powinieneś skupić się na warzywach bogatych w wapń, aby przygotować sok z dodatkiem wapnia, zamiast przyjmować je w formie suplementów.
Jednym z najlepszych naturalnych pokarmów z dużą ilością wapnia jest jarmuż. Na pewno możesz sięgnąć po jogurt i ser, ale powodzenia w sokowaniu ich. Surowy jarmuż ma 100mg wapnia na filiżankę, a surowy chojrak bok ma 74 mg wapnia na filiżankę. Filiżanka surowego brokułu ma 42 mg wapnia, ale to jeszcze nie brzmi jak pyszny sok.
Wiele owoców popularnych w recepturach soków nie jest wypełnionych wapniem. Na przykład jedno średniej wielkości jabłko, zawiera tylko 11 mg wapnia. 2 łyżki stołowe porzeczek zawierają 47 mg wapnia. Porzeczki, morele, pomarańcze i jeżyny są smakowitymi owocami, z których można sokować ze względu na ich właściwości wapniowe.