Korzyści z soku imbirowego

Sok imbirowy

Surowy sok z owoców i warzyw stał się popularnym dodatkiem do codziennej diety. Są wszędzie, można je znaleźć butelkowane w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Zazwyczaj w tych mieszankach znajdują się mieszanki zieleni liściastej, owoców cytrusowych i innych zdrowych opcji. Jednak niektóre z tych mieszanek zawierają również unikalne składniki, takie jak sok imbirowy.

Imbir jest częścią rodziny roślin, które są zwykle używane jako przyprawy. Wiele osób zna silny i niepowtarzalny smak imbiru. Imbir został skomercjalizowany i można go znaleźć w sklepach na surowo, zmielony na przyprawy, a nawet jako aromat ziołowy. Ostatnio pojawił się jako składnik surowych mieszanek soków. Jakie są więc korzyści z surowego soku imbirowego?

Dlaczego miałbyś pić sok imbirowy?

Imbir jest znany ze swoich właściwości wzmacniających smak, ale ma też wiele innych ważnych zastosowań. Od czasów starożytnych społeczeństw używały imbiru dla swoich korzyści zdrowotnych. Wykazano, że imbir poprawia takie objawy, jak mdłości i dyskomfort żołądka.

Problemy z trawieniem, dyskomfort żołądka i mdłości wywołane przez ciążę lub chemioterapię są skutecznie leczone imbirem. Jeśli cierpisz na którąkolwiek z tych dolegliwości, powinieneś rozważyć korzyści płynące z surowego soku imbirowego i dodać go do swojej codziennej diety. Jeśli cierpisz na którąkolwiek z tych dolegliwości, powinieneś rozważyć korzyści płynące z soku imbirowego i dodać go do swojej codziennej diety. Powinien on być spożywany na surowo lub w postaci soku, aby zachować wszystkie jego wartości odżywcze.

Gingerol jest substancją występującą tylko w imbirze, jest źródłem korzyści zdrowotnych imbiru, w tym jego zdolności do zapobiegania i poprawy stanu zapalnego. Surowy sok z imbiru jest na etapie badań mających na celu zbadanie zakresu jego korzyści zdrowotnych.

Badania wykazały, że zarówno gingerol, jak i związki nieingerolowe pomagają skutecznie zapobiegać zarówno zapaleniu, jak i zniszczeniu stawów. Prowadzi się więcej badań, ale wyniki pierwszego z nich są obiecujące.

Spróbuj tego przepisu na sok imbirowy.

Receptura ta jest nie tylko zdrowa, ponieważ zawiera zarówno zielone liście, jak i sok z cytryny, ale jest również całkiem smaczna. Wykonany jest z popularnych składników i bardzo łatwy w przygotowaniu! Sprawdź to:

Przepis na sok imbirowy z zielonego imbiru

Składniki:

6 liści jarmużu, łodygi 2 filiżanki liści szpinaku 1/2 ogórka 4 łodygi selera 2 jabłka 1-calowy kawałek świeżego imbiru Sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Jarmuż, szpinak, ogórek, seler naciowy, jabłka i imbir należy dobrze umyć, a następnie pokroić je tak, aby pasowały do zsypu sokowirówki. Składniki (oprócz soku z cytryny) należy sokować w kolejności podanej w instrukcji producenta. Wymieszać z sokiem z cytryną i podać natychmiast. Serwuje się 1.

Wniosek

Sok imbirowy ma wiele zalet. Imbir jest używany od setek lat do leczenia chorób i jako śmiała przyprawa. Jeśli chcesz dodać sok imbirowy do swojej diety, spróbuj stworzyć swój własny przepis z zielenią liściową i/lub owocami. Istnieje wiele różnych przepisów, których możesz spróbować, w tym powyższy. Skorzystaj z dobrodziejstw zdrowotnych surowego soku imbirowego, już dziś!