Rabarbarbar jest jednym z najbardziej korzystnych warzyw, ale niewielu ludzi go zna i spożywa. Rabarbarbar jest bogaty w zdrowe składniki odżywcze i minerały.
Ten czerwony warzywo zawiera wiele korzyści dla zdrowia, ale przed zbadaniem przyczyn jedzenia rabarbaru, należy wiedzieć, że liści nie wolno spożywać. Liście zawierają bardzo wysoki poziom kwasu szczawiowego, który może być trujący. Stosujcie tylko łodygi w swoich przepisach i włączcie je do swoich soków. Wypróbujcie przepis na sok podany poniżej.
Podstawowe korzyści z jedzenia rabarbaru
Istnieją dwie główne części rabarbaru, łodyga i liście. Łodygi rabarbaru znajdują się tam, gdzie znajdują się korzystne witaminy i składniki odżywcze.
Rabarbarbar zawiera witaminę C i K, błonnik pokarmowy, a nawet białko. Posiada również korzystne minerały, takie jak potas, wapń, mangan i magnez.
Dowiedz się więcej o niesamowitych korzyściach zdrowotnych rabarbaru.
1. Jedz rabarbarbar, aby stracić na wadze
Rabarbarbar ma bardzo niską liczbę kalorii, z zaledwie 21 kaloriami na 100 gramów rabarbaru. Jedząc kilka posiłków w ciągu tygodnia, które zawierają rabarbarbar jako podstawowy składnik, można drastycznie zmniejszyć liczbę kalorii. Jedzenie większej ilości rabarbaru dostarczy organizmowi potrzebnych składników odżywczych, bez dodawania do kalorii.
2. Poprawić swoje zdrowie sercowo-naczyniowe
Zdrowie sercowo-naczyniowe powinno być przedmiotem troski wszystkich. Błonnik pokarmowy zawarty w rabarbarze może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu. Dostarczone przeciwutleniacze pomogą również zapobiegać chorobom serca i innym stanom zdrowotnym.
3. Pomóż swojemu systemowi trawiennemu
Jeśli cierpisz na zaparcia lub problemy trawienne, jedzenie większej ilości rabarbaru może pomóc w poprawieniu układu pokarmowego. Rabarbarbar gromadzi się w stolcu, co powoduje płynne i regularne wypróżnienia. Poprawa regularności pomaga zredukować gazy, wzdęcia, skurcze i raka jelita grubego.
4. Zapobieganie chorobie Alzheimera
Choroba Alzheimera jest coraz większym problemem. Szacuje się, że w ciągu całego życia jedna trzecia ludności będzie cierpieć na chorobę Alzheimera. Znajdująca się w rabarbarze witamina K zapobiega utlenianiu się komórek mózgowych i może pomóc w pobudzeniu zdolności poznawczych, zapobiegając lub opóźniając wystąpienie choroby Alzheimera.
5. Zapobieganie rakowi
Rhubarb zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które są antyrakowe. Spożywanie ich w możliwie jak najświeższej postaci pozwala organizmowi zmaksymalizować korzyści płynące z zastosowania antyoksydantów w profilaktyce raka i rozwoju nowotworów.
Receptura soku rabarbarowego
Sok rabarbarowy jest łatwy do zrobienia. Skuj go jak seler. Zacznij włączać rabarbarbar do swojego menu soków. Oto przepis na sok, w jaki sposób można go zmieszać.