Osteoporoza: Czas sprawdzić szkielety w szafie.

U niektórych osób objawy osteoporozy występują dopiero po złamaniu lub zapadnięciu się. Czas sprawdzić szkielety w szafie.

Zrozumienie osteoporozy

Osteoporoza oznacza "porowate kości". Jest to stan, w którym stopniowe zmniejszanie się gęstości (lub porowatości) kości osłabia i przerzedza je, czyniąc je kruchymi i łatwo ulegającymi złamaniu.

Podobnie jak inne części ciała, kości są nieustannie odbudowywane. Istnieją dwa rodzaje komórek kostnych: Osteoblasty budują nowe kości, natomiast osteoklasty rozpadają się i pozbywają się starych kości.

Więcej kości powstaje w młodym wieku dorosłym, stopniowo zwiększając ich gęstość do około 30. roku życia, gdy są najsilniejsze. Następnie rozpad kości powoli zmniejsza ich gęstość.

Gdy organizm nie jest w stanie utrzymać odpowiedniej ilości tkanki kostnej przy prawidłowym odżywianiu, kości nadal tracą swoją gęstość i stają się coraz bardziej kruche, co ostatecznie prowadzi do osteoporozy.

Kości zawierają minerały takie jak wapń, magnez i fosfor, które utrzymują je w dobrej kondycji i twardości. Zdolność do wchłaniania wapnia do kości zależy w dużej mierze od witaminy D. Witamina C pomaga w tworzeniu kolagenu, a cynk w tworzeniu nowych komórek kostnych.

Objawy osteoporozy

Początkowo nie może być żadnych objawów osteoporozy, ponieważ utrata gęstości kości następuje bardzo stopniowo. U niektórych osób objawy pojawiają się dopiero po złamaniu lub zapadnięciu się kości, co powoduje silne, nagłe bóle.

U niektórych osób rozwijają się bóle, bóle i deformacje kości. Może to również prowadzić do znacznej utraty wzrostu. Co ciekawe, złamania zazwyczaj występują na końcu kości, a nie w jej środku; w kręgosłupie pojawiają się od środka do dolnej części pleców.

Złamania kręgów nazywane są złamaniami osteoporotycznymi. Zazwyczaj ból zaczyna się nagle, utrzymuje się w określonym miejscu w plecach i pogłębia się, gdy osoba cierpiąca stoi lub chodzi. Kilka kręgów może się złamać, powodując obciążenie mięśni oraz bolesność i deformację.

Kości w innych częściach ciała mogą również złamać się w wyniku niewielkiego obciążenia lub upadku. Jednak najpoważniejszym złamaniem jest złamanie biodra, powodujące znaczną niepełnosprawność i utratę niezależności.

Przyczyny osteoporozy

Normalny metabolizm kostny zależy od wielu czynników - odżywczych, stylu życia i czynników hormonalnych.

W przeciwieństwie do tego, co wiele osób uważa, że osteoporoza jest wynikiem utraty wapnia, badania wykazały, że odpowiedź z pewnością nie jest tylko brakiem przyjmowania wapnia. Jak każda inna żywa tkanka, kość potrzebuje zróżnicowanej ilości niezbędnych składników odżywczych, aby móc zwalczyć tę wyniszczającą chorobę.

Inne przyczyny zostały przypisane do czynników żywieniowych, takich jak diety bogate w białko, fosfor, cukier rafinowany, sól i kwasotwórcze żywności, z brakami w spożyciu minerałów śladowych.

Żywność o wysokiej zawartości białka w mięsie powoduje, że organizm jest nadmiernie kwaśny. W kwaśnym organizmie z kości pobierany jest wapń (alkaliczny), który pomaga w utrzymaniu równowagi pH organizmu.

W długim okresie stosowania diety bogatej w białko mięsne może dojść do osteoporozy.

Do czynników wpływających na styl życia należą: historia rodzinna osteoporozy, alkoholizm, palenie tytoniu, niski wzrost, niska masa ciała (małe kości), brak ciąży, siedzący tryb życia lub brak aktywności fizycznej.

Osteoporoza jest szczególnie rozpowszechniona u kobiet po menopauzie. Chociaż konwencjonalnym wyjaśnieniem jest to, że osteoporoza jest spowodowana brakiem estrogenów, naukowcy uważają obecnie, że to właśnie niedobór progesteronu jest przyczyną osteoporozy wytrącającej.

Propozycje diety/sugesteronu

Aby zmniejszyć lub zapobiec osteoporozie, musimy wziąć pod uwagę kilka ważnych czynników:

  • Zachowanie odpowiedniej masy kostnej
  • Zapobieganie utracie części macierzy białkowej kości
  • Zapewnienie, że kość posiada wszystkie właściwe składniki odżywcze potrzebne do jej naprawy i wymiany uszkodzonych kości

Wapń jest niezbędny i pomocny dla kości, ale nie jest to jedyna odpowiedź. Ważne jest optymalne wchłanianie substancji odżywczych. Wapń potrzebuje magnezu i witaminy D do tworzenia nowej kości. Bez tych dwóch składników, wapń staje się prawie bezużyteczny w organizmie!

Inne niezbędne składniki odżywcze w walce z osteoporozą to foliany, witaminy B6 i B12, witaminy C i K, mangan, bor, krzem i cynk.

Należy unikać pokarmów bogatych w sól, cukier rafinowany, białko i produkty przetworzone, ponieważ powodują one usuwanie wapnia z kości i zwiększają utratę wapnia w moczu. Napoje gazowane mają bardzo wysoką zawartość fosforanów (fosforu) i niską zawartość wapnia, co powoduje usuwanie wapnia z kości.

Należy unikać alkoholu i kofeiny, ponieważ zwiększają one ryzyko wystąpienia osteoporozy przez wiele czynników. Tłuszcze zwierzęce (smalec) uniemożliwiają normalne wchłanianie wapnia, ponieważ tłuszcze te wiążą wapń, uniemożliwiając jego wchłanianie.

Unikaj lub konsumuj z umiarem żywność o wysokiej zawartości szczawianów nieorganicznych. Mięso i produkty mleczne nie są najlepszym źródłem białka. Wykorzystaj w pełni swoje zapotrzebowanie na białko z jaj i produktów mleczarskich, takich jak niskotłuszczowy ser twarogowy, jogurt. Quinoa, proso i awokado są również doskonałym źródłem wysokiej jakości białka roślinnego.

Jedz dietę na bazie zasad, która jest bogata w warzywa, owoce, orzechy i rośliny strączkowe. Zielone warzywa liściaste są bogatym źródłem szerokiej gamy witamin i minerałów, które są ważne dla zachowania zdrowych kości.

Mleko często uważane jest za źródło wapnia dla kości. Z przykrością stwierdzam, że jest to rażąco niewłaściwe.

W badaniu z udziałem ponad 70.000 kobiet nie znaleziono dowodów na to, że wyższe spożycie mleka rzeczywiście zmniejszyło liczbę złamań. W rzeczywistości kobiety, które spożywały dwie lub więcej szklanek mleka dziennie, miały zwiększone ryzyko złamania biodra o 45 procent w porównaniu z kobietami spożywającymi jedną szklankę lub mniej na tydzień. Innymi słowy, im więcej mleka spożywała kobieta, tym większe było ryzyko złamania biodra.

Śladowy minerał zwany borem ma potężny wpływ na metabolizm kości. Bez niego Twój organizm nie jest w stanie utrzymać niezbędnego wapnia. Bor jest bogaty w owoce, rośliny strączkowe i orzechy. Natura ma sposób na zapakowanie wszystkich "właściwych" i niezbędnych składników odżywczych razem w owoce lub warzywa, które uzupełniają się wzajemnie dla lepszego wchłaniania podczas konsumpcji. Składniki odżywcze działają synergistycznie, naprawiają, leczą i odżywiają ... silnie.

Pokarmy bogate w witaminę D: świeże sardynki, śledź, łosoś, makrela, tuńczyk. Niespożywczym źródłem witaminy D jest naturalnie słońce!

W końcu, opracować skromny program ćwiczeń. Ćwiczenia z ciężarkami lub treningi siłowe są niezbędnym elementem stymulującym organizm do tworzenia większej ilości kości. Chodzenie może pomóc dolnym nogom, ale bardzo niewiele robi dla pleców i bioder. Podnoszenie ciężarów nad głową ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania tej chorobie paraliżującej.

Zalecane pokarmy lecznicze zapobiegające osteoporozie

Prawie wszystkie owoce i warzywa, które zażywasz, dostarczą Ci wielu niezbędnych składników odżywczych i mineralnych, niezbędnych do zapobiegania osteoporozie. Twoje wchłanianie wapnia będzie większe z warzyw niż z mleka. W miarę możliwości dodawaj zielone warzywa liściaste do soku.

Będziesz zaskoczony, że kiedy wypijesz 100g świeżego szpinaku i 50g świeżej pietruszki (łącznie 150g), zielony sok da znacznie więcej żelaza niż 300g wołowiny i więcej wapnia niż 300g mleka!

Oto kilka sugestii dotyczących owoców i warzyw, które mają wysoką zawartość wapnia i magnezu:

Zauważ, że większość owoców i warzyw, które są bogate w wapń, mają "chrupiącą" konsystencję. Zapewniają one znaczną ochronę przed osteoporozą. Izoflawony zawarte w kiełkach lucerny przyczyniają się do zwiększenia gęstości mineralnej kości i zapobiegają jej rozpadowi. Jarmuż, szpinak i inne warzywa zielone zawierają więcej wapnia niż pochodzące z mięsa. Zmieszaj zielone soki z beta-karotenem z marchwi i borem z jabłek lub gruszek dla lepszego wchłaniania.

Niektóre Sugeruje się Combos (pomiar na jedną porcję):

  • 2 zielone jabłka + ½ główki brokułu lub kalafiora + 1 ogórek + kiść kolendry + plaster cytryny
  • 2 marchewki + 2 zielone jabłka + 1 ogórek + 8-10 liści jarmużu lub wiązka szpinaku + 4 żeberka selera + ¼ cytryny
  • 2 marchewki + 2 zielone jabłka + 2 pomidory
  • 2 gruszki + 1 gujawa + 6 żeberka selera + 1 kalarepa lub koper włoski + ½ pęczka szpinaku
  • ½ średniej wielkości ananas + 2 żeberka selera + 8-10 liści jarmużu + 1 ogórek + kiść kolendry + ¼ cytryny